1 / 9
Cheamă medicul pentru ecografie acasă
Ecografie la domiciliu Bucuresti
2 / 9
Consultații medicale la domiciliu
Ecografie la domiciliu Ilfov
3 / 9
Ecografie abdominală la domiciliu
Ecografie la domiciliu Phahova
4 / 9
Imagistică echografică de înaltă performanță
Ecografie la domiciliu Dambovita
5 / 9
Ecografie cardiacă la domiciliu
Ecografie la domiciliu Arges
6 / 9
Întreabă medicul despre Ecografie la domiciliu
Ecografie la domiciliu Giurgiu
7 / 9
Ecografie sarcină la domiciliu în București și Ilfov
Ecografie la domiciliu Buzau
8 / 9
Ecografie la domiciliu și la cabinet
Ecografie la domiciliu Ialomita
9 / 9
Ecografie abdominală la domiciliu
Ecografie la domiciliu Vrancea

luni, 8 martie 2021

Suplimentarea cetonică: o nouă intervenție în bolile cardiovasculare?

Am mai scris despre dietele ketogene, in care inlocuim o mare parte din cardohidrati cu grasimi, pentru directionarea temporara a metabolismului catre consumul de grasimi.

Are niste efecte foarte interesante, si nu este lipsita de riscuri si atentionari.




Corpii cetonici pot avea beneficii terapeutice pentru pacienții cu boli cardiovasculare (BCV), indiferent de metoda utilizată pentru creșterea prezenței lor în inimă, sugerează o nouă analiză.

Autorii au analizat corpul actual de cercetări experimentale și clinice cu privire la rolul potențial al corpilor cetonici în îmbunătățirea metabolismului in bolile cardiovasculare și au constatat că apar anumite beneficii de protecție la creșterea nivelului de cetone circulante la pacienții afectați.

O dietă ketogenică, care constă într-un aport foarte scăzut de carbohidrați și cu conținut ridicat de grăsimi, este o modalitate populară de a induce cetoza; cu toate acestea, administrarea cetonelor exogene ar putea fi o alternativă viabilă și superioară dietei ca mijloc de ridicare a corpurilor cetonice circulante, sugerează ei.

„În ciuda stigmatului lor clinic negativ, cetonele îndeplinesc mai multe roluri critice în răspunsul cardiovascular la stresul (metabolic)”, autorul principal B. Daan Westenbrink, MD, dr., Cardiolog și om de știință translațional, Universitatea Medical Center, Groningen (UMCG), Olanda, a spus theheart.org | Cardiologie Medscape .

In consecinta, terapia pe baza de cetone poate aparea ca o strategie nutraceutica noua pentru tratamentul unei varietati de boli cardiovasculare, a spus el.

Revista a fost publicată online pe 23 februarie în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie .

Rolul „sofisticat”


„Am descoperit recent că efectele benefice ale noilor medicamente pentru insuficiența cardiacă , inhibitorii SGLT2 [co-transportor 2 al glucozei de sodiu], se bazează pe corpii cetonici și, în plus, noi și alții am arătat că cetonele exogene pot îmbunătăți funcția cardiacă în insuficiența cardiacă, „A explicat Westenbrink.

Această realizare a condus la un studiu clinic în care Westenbrink și colegii săi testează efectele cetonelor exogene asupra performanței la efort la pacienții cu insuficiență cardiacă.

„În timp ce lucram la aceste proiecte, ne-am dat seama curând că rolul cetonelor în fiziopatologia cardiovasculară era mult mai sofisticat decât simplul servire de combustibil eficient și, în plus, ne-am dat seama că există mai multe modalități de creștere a nivelurilor cetonelor circulante care ar trebui luate în considerare, " el a spus.

Intenția acestei revizuiri a fost de a „rezuma literatura actuală din studiile pe animale și oameni, care sperăm că va servi pentru a facilita studii ulterioare pentru a explora beneficiile cetonelor ca agenți terapeutici în bolile cardiovasculare”.

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că nivelurile cetonelor circulante pot fi crescute prin repaus alimentar sau printr-o dietă ketogenică, "însă recenzia noastră atrage atenția asupra altor mijloace de creștere a cetonelor folosind cetone exogene sau precursori cetonici, care sunt mai practice în scopuri nutraceutice", a spus el.

Dincolo de combustibil eficient


Autorii au analizat, de asemenea, mecanismele metabolismului cetonic, inclusiv ketogeneza și cetoliza, precum și metabolismul cardiac în inima normală și în bolile cardiovasculare.

Ketogeneza implică reacții care duc la formarea corpurilor cetonice acetoacetat (AcAc), β-hidroxibutirat (βOHB) și acetonă.

Raportul insulină-glucagon redus, cum ar fi cel indus de post, mobilizează acizii grași, care sunt apoi convertiți în corpuri cetonice de către ficat. La rândul lor, acestea sunt transferate în țesuturile periferice, unde apoi suferă „oxidare terminală”.

Cetonele furnizează „combustibili auxiliari” pentru numeroase organe în timpul postului prelungit, al restricției severe de carbohidrați sau după perioade de exerciții fizice foarte intense, spun autorii. De fapt, Westenbrink a menționat că, în „condiții extreme, corpurile cetonice pot reprezenta aproximativ 5% până la 20% din cheltuielile totale de energie ale corpului”.

Bolile cardiace sunt asociate cu pierderea flexibilității metabolice, a spus el, și chiar și în stadiile incipiente ale bolilor structurale ale inimii, „utilizarea substratului trece de la acizi grași la utilizarea glucozei”, reducând astfel metabolismul oxidativ. Capacitatea redusă de utilizare a acizilor grași „stabilește scena pentru înfometarea energiei miocardice, contribuind la patogeneza IC”.

Pe măsură ce insuficiența cardiacă progresează, inima pare să „reprogrameze metabolismul pentru a crește dependența de corpurile cetonice ca sursă de combustibil”, sugerează autorii, cu concentrații crescute de cetonă circulante și utilizarea cetonei cardiace.

Dar „cetonele nu sunt doar combustibili eficienți care reîncarcă inima care se defectează”, a comentat Westenbrink. Acestea prezintă, de asemenea, efecte pleiotrope asupra sistemului cardiovascular, inclusiv îmbunătățiri ale stresului oxidativ, funcției endoteliale, inflamației și transcripției genetice a tensiunii arteriale, pentru a numi doar câteva.

Dieta Keto „Nu promite”


Autorii discută despre metodele de inducere a cetozei, inclusiv dieta populară, exerciții fizice prelungite sau post de mai mult de 24 de ore.

"În ciuda utilizării lor pe scară largă, efectul dietelor ketogenice asupra factorilor de risc cardiovascular nu este atât de bine descris și este destul de inconsistent", a comentat Westenbrink.

Mai mult, „având în vedere natura greoaie a dietei ketogenice, asociată cu incertitudinile legate de efectele sale asupra riscului cardiovascular, nu considerăm acest lucru o modalitate foarte promițătoare de a induce cetoza”, a spus el.

Metode suplimentare pentru realizarea cetozei includ ingestia de precursori cetonici sau administrarea orală de surse exogene de cetone (de exemplu, săruri cetonice sau esteri cetonici).






















Avantajele și dezavantajele fiecărui tip de suplimentare
Supliment de cetonăMecanism de acțiuneEfecte adverse
1,3-butandiol (disponibil în alcool netoxic)Precursorul cetonei• Gust amar
• Greață
• suferință GI
• Stare scăzută de intoxicație cu alcool
Trigliceride cu lanț mediuPrecursorul cetonei• suferință GI la doze mari
Săruri cetoniceCetona exogenă• Suprasolicitare cationică (inclusiv sodiu)
• suferință GI
Ester cetonicCetona exogenă• Gust amar
• suferință GI


"Cetonele pot fi, de asemenea, administrate intravenos", a adăugat Westenbrink, menționând că mai multe clase noi de medicamente, precum inhibitorii SGLT2, "pot crește nivelul cetonelor sau utilizarea cetonelor și își pot exercita efectele, cel puțin parțial, prin cetone."

Sunt necesare cercetări suplimentare


Comentează studiul pentru theheart.org | Medscape Cardiology, Christophe Kosinski, MD, endocrinolog, Service of Endocrinology, Diabetes and Metabolism, Lausanne University Hospital, Elveția, au numit dietele ketogenice „la modă și atractive, deși restrictive - un punct care nu este adesea evidențiat în mass-media nemedicală” și sunt, de asemenea, „dificil de respectat pe termen lung și costisitoare (atât în ​​ceea ce privește banii, cât și timpul)”.

Cu toate acestea, dacă dieta ketogenică este „făcută corect, rezultatele metabolice sunt surprinzatoare, cu pierderea în greutate indusă și controlul îmbunătățit al diabetului la pacienții cu diabet de tip 2”, a spus Kosinski, care nu a fost implicat în revizuire.

Alternativele la dieta ketogenică pentru inducerea cetozei prezentate în recenzie „sunt foarte interesante și poate mai accesibile și mai ușor de utilizat în practica zilnică, comparativ cu o dietă ketogenică”.

Kosinski a adăugat: „Acum că rolul și beneficiile cetonelor au fost evaluate, studii suplimentare ar trebui să se concentreze asupra aplicabilității acestei suplimente într-un mod practic”.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimite un mesaj online