1 / 9
Cheamă medicul pentru ecografie acasă
Ecografie la domiciliu Bucuresti
2 / 9
Consultații medicale la domiciliu
Ecografie la domiciliu Ilfov
3 / 9
Ecografie abdominală la domiciliu
Ecografie la domiciliu Phahova
4 / 9
Imagistică echografică de înaltă performanță
Ecografie la domiciliu Dambovita
5 / 9
Ecografie cardiacă la domiciliu
Ecografie la domiciliu Arges
6 / 9
Întreabă medicul despre Ecografie la domiciliu
Ecografie la domiciliu Giurgiu
7 / 9
Ecografie sarcină la domiciliu în București și Ilfov
Ecografie la domiciliu Buzau
8 / 9
Ecografie la domiciliu și la cabinet
Ecografie la domiciliu Ialomita
9 / 9
Ecografie abdominală la domiciliu
Ecografie la domiciliu Vrancea

marți, 9 martie 2021

Agenții antiplachetari pot reduce riscul trombotic in boala COVID-19


Aspenter

Deja din aprilie 2020 stim si avem si protocolul Asociatiei Europene de Tromboliza privind necesitatea medicamentelor anticoagulante in boala COVID19, care are risc de trombembolism, infarct miocardic si AVC mai mare decat in cazul Fibrilatiei Atriale.

Noi dovezi arată că pacienții cu COVID-19 cu boală severă au un nivel ridicat de activare susținută a trombocitelor, care probabil contribuie la problemele trombotice asociate cu infecția.


Dr. Marina Camera afirma „Știm că pacienții cu COVID-19 prezintă un risc trombotic crescut, în ciuda faptului că au fost tratați cu heparină . În acest studiu, am găsit dovezi ale unei activări imense a trombocitelor la pacienții spitalizați cu infecție cu COVID-19, sugerând că ar trebui să luăm în considerare agenții antiplachetari ca precum și anticoagulanții ca parte a tratamentului lor ", a declarat pentru Medscape Medical News autorul principal dr Marina Camera.




„Datele noastre sunt importante pentru comunitatea științifică”, a adăugat ea. Multe studii sunt in curs de investigare a agentilor antiplachetari la pacientii cu COVID, dar pana la acest studiu, nu au existat date stiintifice puternice care sa sustina acest lucru.

Tratarea complicațiilor trombotice în COVID-19 cu anticoagulante este complicată de riscul ridicat de sângerare dacă dozele cresc prea mult, a remarcat Camera. Aceste date sugerează că ar trebui să încercăm agenți antiplachetari, a spus ea.

Camera, care este profesor de farmacologie la Universitatea din Milano, Italia, a subliniat că rezultatele sunt în concordanță cu studiile de autopsie care au găsit trombi bogați în trombocite în microvasele plămânilor. „Acești trombi se blochează în vase și afectează schimbul de oxigen”, a explicat ea.

Ea sugerează că clinicienii ar putea lua în considerare tratarea pacienților care au o infecție COVID înrăutățită cu un medicament antiplachetar. "Doar o aspirină cu doze mici - doza utilizată pentru prevenirea cardiovasculară - ar putea fi suficientă. Riscul ar fi mic, deoarece ar fi luat doar câteva săptămâni", a spus ea, dar a adăugat că mai multe informații despre acest lucru vor fi furnizate de la studiile clinice în curs.

Dar, comentând pentru Medscape Medical News , Prapa Kanagaratnam, dr., Profesor de cardiologie la Imperial College, Londra, Marea Britanie, a cerut prudență.

Acest studiu este foarte interesant si contribuie la cresterea dovezilor pentru a sprijini tratamentul care vizeaza tromboprofilaxia, a spus Kanagaratnam.

„Evidențiază importanța susținerii și finalizării studiilor clinice randomizate care sunt în curs de desfășurare și care vizează diferite aspecte ale cascadei de tromboză. Dar până când aceste studii nu vor începe publicarea rezultatelor lor, nu am recomanda tratamentul cu acești agenți”, a adăugat el.

Studiul a fost publicat online în JACC: Basic to Translational Science pe 24 februarie.

Autorii notează că este acum bine documentat că infecția severă cu COVID-19 predispune pacienții la boli trombotice, atât în ​​paturile vasculare venoase cât și arteriale, care se pot dezvolta în ciuda profilaxiei farmacologice standard cu heparina.

Leziunea endotelială, o caracteristică comună a infecției virale, poate modifica hemostaza direct sau indirect. Infecțiile virale sau bacteriene și stimulii inflamatori pot induce expresia factorului tisular (un activator cheie al cascadei de coagulare a sângelui) nu numai în endotelial, ci și în circulant, monocite și granulocite ; aceste celule la activare eliberează microvesicule procoagulante în fluxul sanguin, explică autorii.

Trombocitele participă la inflamații și răspunsuri trombotice la multe viroze



infecții, raportează cercetătorii. „Numărul scăzut de trombocite este adesea descris la pacienții cu COVID-19 sugerează un consum crescut datorită activării masive a trombocitelor și formării trombului. Trombocitele activate exprimă, de asemenea, un factor de țesut activ din punct de vedere funcțional, astfel încât sunt capabili să declanșeze cascada de coagulare ", scriu ei.

COVID-19 sever este, de asemenea, asociat cu o furtună de citokine, dar modul în care aceasta afectează trombocitele și activarea endotelială în acest cadru clinic este aproape complet necunoscut, notează ei. In timp ce datele apar rapid despre COVID-19 asociate cu coagulopatie si riscul de tromboza, exista putine dovezi de inalta calitate pentru a ghida gestionarea antitrombotice, adauga ei.

Studiul actual a implicat analiza sângelui de la 46 de pacienți consecutivi cu COVID-19 internați la spitalul San Luca, Milano, în aprilie 2020. Cercetătorii au evaluat nivelul de exprimare a factorului tisular în rândul celulelor circulante și al microvesiculelor; capacitatea reziduală de generare a trombinei plasmatice în ciuda tratamentului cu heparină; și amploarea activării plachetare și endoteliale.

Ei raportează „o activare masivă a celulelor cu producerea factorului tisular, în principal de către trombocite, granulocite și microvesicule”.

Nivelul mediu al trombocitelor TF + la pacienții cu COVID-19 a fost semnificativ mai mare decât cel constatat la participanții sănătoși, cu o tendință spre valori mai mari la pacienții cu COVID care au nevoie de ventilație comparativ cu cei care nu au nevoie de ventilație.

Rezultatele au arătat, de asemenea, o activare susținută a trombocitelor în ceea ce privește expresia P-selectinei și formarea agregatului de trombocite-leucocite (PLA) și modificarea sintezei de oxid nitric / prostaciclină.

Când plasma de la pacienții cu COVID-19 a fost adăugată în sângele subiecților sănătoși, s-a observat activarea trombocitelor similară cu cea observată in vivo . Acest efect a fost atenuat de pre-incubație cu aspirină, un inhibitor P2Y12 sau anticorpul interleukin-6 (IL-6) tocilizumab (Actemra).

Aceste observatii ofera perspective asupra activarii trombocitelor mediate de IL-6 care declanseaza starea hipercoagulabila in COVID-19, sugerand eficienta potentiala a anticorpilor anti-IL-6 si a medicamentelor antiplachetare, scriu autorii.

„Prezentul studiu oferă, pentru prima dată, din cunoștințele noastre, dovezi că coagulopatia raportată la pacienții cu COVID-19 este susținută de: 1) o exprimare susținută a factorului tisular de către practic toate celulele în contact cu sângele și de microveșiculele derivate; si 2) o activare masiva a trombocitelor caracterizata prin formarea de PLA care poate fi implicata in microtrombii pulmonari gasiti in exemplarele autoptice ", spun cercetatorii.

Datele noastre oferă justificarea de la bancă la clinică din spatele studiilor clinice în curs de evaluare a eficienței potențiale a medicamentelor antiplachetare și a antagoniștilor receptorilor IL-6 în tratamentul pacienților cu COVID-19, adaugă aceștia.

Această lucrare a fost susținută de o subvenție din partea Ministerului Sănătății din Italia. Autorii nu au dezvăluit nicio relație financiară relevantă.

JACC: Basic to Translational Science . Publicat online 24 februarie 2021.  Text integral

 

 

                  Daniel Ganea

             Medic la ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Dr. Daniel Ganea este "Doctorul tău", Medic Specialist Medic de familie, medic rezident cardiologie, cu Competență în Ecografie și scrie aici articole pentru pacienți. A început cariera ca medic specialist în 2009 în Urgență, a lucrat și pe Ambulanță, aflând ce-și doresc de la medic pacienții care solicită online consultații medicale cu medic specialist la domiciliu. 

Astfel a aparut ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Dacă ai citit Termeni și condiții, fă o programare online sau telefonic:





"Cine te poate sfatui mai bine decat medicul, specialist in domeniul lui?"


Ultimele postari ale lui Daniel Ganea (vezi toate articolele medicale)




         
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimite un mesaj online