1 / 9
Cheamă medicul pentru ecografie acasă
Ecografie la domiciliu Bucuresti
2 / 9
Consultații medicale la domiciliu
Ecografie la domiciliu Ilfov
3 / 9
Ecografie abdominală la domiciliu
Ecografie la domiciliu Phahova
4 / 9
Imagistică echografică de înaltă performanță
Ecografie la domiciliu Dambovita
5 / 9
Ecografie cardiacă la domiciliu
Ecografie la domiciliu Arges
6 / 9
Întreabă medicul despre Ecografie la domiciliu
Ecografie la domiciliu Giurgiu
7 / 9
Ecografie sarcină la domiciliu în București și Ilfov
Ecografie la domiciliu Buzau
8 / 9
Ecografie la domiciliu și la cabinet
Ecografie la domiciliu Ialomita
9 / 9
Ecografie abdominală la domiciliu
Ecografie la domiciliu Vrancea

miercuri, 4 decembrie 2013

Cercetatorii romani fac un alt pas mare


Cercetatorii romani fac un pas mare pentru omenire punand la punct un sistem de stimulare a regenerarii neuronale (axonale de fapt). Sunt multe astfel de inventii premiate cu aur, asa cum arata acest articol despre grefele alogene dezvoltate de Institutul de Medicina Comparata din Bucuresti.

In 2013, la Târgul de Inovaţii de la Bruxelles, o invenţie medicală realizată de medici români premiată cu aur. O nouă tehnologie medicală care va permite regenerarea mai rapidă a suturilor nervilor periferici.


Echipa medicală formată din inginerul Madalina Albu, cunoscutul chirurg plasticin profesorul doctor Ioan Lascar, doctor Dragoş Zamfirescu, academician Maya Simionescu, doctor Ion Zegrea, doctor Marius Popescu şi cercetătoarele Irina Domnica Titorencu şi Georgeta Bumbeneci a pus la punct tehnologia pentru care medicii români au fost premiaţi cu primit medalia de aur. Ei au denumit-o Biocond Nerv, pentru ca tehnologia permite regenerarea mult mai rapidă a suturilor nervilor periferici lezati sau operati.

Proiectul s-a desfăşurat în parteneriat intre Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Textile Pielărie şi Institutul de Biologie şi Patologie Celulară “Nicolae Simionescu” si are o importanţă deosebită atât din punct de vedere medical, cât şi comercial, imbunatatind atat randamentul cat si rapiditatea recuperarii.

“În 10 la sută din leziunile de nerv am putea folosi această metodă. De fapt este vorba despre un tub biologic care va ghida regenerarea nervului. Până acum, eram nevoiţi să recoltăm fragmente de porţiuni de nerv, adică să sacrificăm nervul, pentru a ajuta la regenerarea unui nerv important”, a declarat pentru MEDIAFAX profesorul Ioan Lascar, şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi membru în echipa de cercetători.

Regenerarea nervoasă cea mai mare provocare în microchirugia reparatorie


“Sunt situaţii în care capetele unui nerv secţionat nu se pot sutură cap la cap, fiind prea scurte sau cu leziuni avansate. În acest caz, variantele terapeutice sunt folosirea unei grefe nervoase recoltata din altă parte a corpului uman (cu un deficit senzitiv corespunzător) sau folosirea de conductoare tubulare de regenerare (tuburi). Produsul nostru are aplicabilitate imediată. Noi intenţionăm să-l folosim în operaţii de microchirurgie a nervilor periferici, cu consimţământul prealabilă al pacientului. Regenerarea nervoasă este, practic, ultima frontieră în microchirurgie; de 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic, se fac aceleaşi proceduri, cu aceleaşi rezultate”, a spus dr Zamfirescu.

Invenţia românească pentru care au fost medicii români premiaţi are şi o mare valoare comercială. Există doar două firme în lume care produc tehnologii asemănătoare, dar cu preţuri de 500 de dolari pentru un tub de doi centimetri. Produsul românesc costa în jur de 30 de euro, potrivit sursei citate.

2 comentarii:

  1. Ori cate pareri ar exista,tot produsele autohtone sunt mai ieftine!Interesant este ca poate sunt si de mai buna calitate decat cele de import.Cei care au distrus institutele noastre de cercetari oare nu sunt de aceesi parere?Ce aveti de spus poporului Domnilor fosti sau actuali oameni politici?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei, ce sa zica?! "Haideti, iesiti la vot!" (de parca ai avea de unde alege...) "Votul tau conteaza!.." (..la numar).

    Oricum in domeniul medical, se pare ca paradigmele incep sa se mai schimbe in lumea buna (adica oameni de stiinta, specialisti, cercetatori, care nu te astepti sa creada toate balariile fara sa cerceteze si sa-si puna mintea la contributie) . Asta inseamna ca facem totusi pasi. In ce directie... vom vedea.

    Pana una-alta in Romania, greva noastra a medicilor a reusit sa-i miste pe conducatorii iubiti, in sensul ca au mai negociat. Subtirel, dar ne-au aratat ca nu le convine sa facem revolutie. Ma intreb ce se intampla cu banii aia pe care ii platim la CAS, de ce raman ei in urma cu platile la spitale si de ce isi permit sa plateasca subcotat mai toate serviciile medicilor si furnizorilor.

    RăspundețiȘtergere

Trimite un mesaj online